La gimnasta nord-americana Simone Biles va abandonar la final per equips dels Jocs Olímpics de Tòquio. La raó va ser perquè va fallar en l’exercici de salt.
Al principi, poc després de la seva retirada, els seguidors de la gimnasta van pensar que s’havia lesionat, però poc després va desmentir aquest rumor. En una roda de premsa va explicar el que li havia passat realment i no podia seguir competint amb la pressió que duia acumulada durant aquells dies.
Simone Biles va prioritzar i va posar en primer lloc la seva salut mental i va assegurar que necessitava descansar.
Les declaracions de l’atleta han provocat que es posi a punt de mira un tema que avui dia encara és tabú: els problemes relacionats amb la salut mental.
Vivim en una societat molt competitiva, en què guanyar és el principal objectiu, i que per tant, perdre és tot un fracàs i una derrota.
Diverses estadístiques i dades asseguren que els problemes de salut mental han anat augmentant durant els últims anys. Sobretot durant la pandèmia, ha provocat moltes vegades sensació d’incertesa i ha fet que aquesta situació empitjori.
Fins a mitjans del 2021, l’Hospital Sant Joan de Déu va atendre un 47% més d’urgències a causa de la salut mental, sobretot entre persones joves. A més, una de quatre persones, segons l’OMS, patirà un problema de salut mental durant el llarg de la seva vida. Els trastorns de salut mental més comuns són l’ansietat, la depressió i el TDA (trastorns de conducta alimentaria).
Per això, des del TECdi ens agradaria fomentar l’amor propi i a gestionar les nostres emocions. Finalment creiem que és necessari tenir cura de nosaltres mateixos.
Laia Salamó