Portada, SALUT

CÀNCER DE MAMA, CÀNCER MORTAL

El passat 19 d’octubre va ser el dia mundial del càncer de mama. Aquest dia és celebrat per donar soport a totes aquestes persones i familiars que han patit aquesta malaltia. El càncer de mama afecta moltes persones de tot el món.

El càncer és un creixement de les cèl·lules anormals en diferents parts del cos. Aquest creixement de cèl·lules formen tumors que poden ser benignes o malignes. Les mames són segons la RAE (Real Acadèmia Espanyola) és un òrgan glandular que els mamífers tenen en nombre par i que serveix a les femelles per la secreció de la llet. Això significa que el càncer de mama és una malaltia que afecta als pits.

Aquest tipus de càncer, és el que més morts produeix entre les dones. És per això que l’OMS, (Organització Mundial femenina de la Salut) va declarar l’Octubre com a més de la sensibilització del Càncer de Mama amb l’objectiu de fer conèixer la campanya de salut per recolzar a les persones amb el càncer i als familiars dels afectats.

COM TE N’ADONES QUE TENS CÀNCER DE MAMA?

Diagnòstic

La tècnica més eficaç per diagnosticar el càncer de mama és a través de les mamografies. Aquesta és una radiografia de la mama que pot detectar la malaltia dos anys abans que es presenti i abans que es presentin símptomes. L’edat en què convé fer-se una mamografia és entre els 45 i 69 anys amb un interval d’entre dos anys entre mamografia. Aquesta prova està coberta per la Seguretat Social

Símptomes:

  1. Un bony nou en la mama o en l’axil·la
  2. Augment de la grossor d’alguna part de la mama.
  3. Irritació en la pell de la mama.
  4. Secreció del pit, que no sigui llet ni sang.
  5. Dolor infreqüent en el pit.

Factors de risc:

  1. En el consum de tabac, drogues o alcohol pots guanyar números per tenir el càncer.
  2. Infeccions per papil·lomavirus, hepatitis o altres.
  3. Tenir antecedents familiars de càncer

Com un pit normal?

No hi ha una mama normal, totes les mames de totes les dones són diferents, no hi ha cap igual. La majoria de dones diuen que tenen bonys o superfícies irregulars a les mames. Les mames poden canviar per la menstruació, la maternitat, pujar i baixar de pes, etc. tot i que les mames amb els anys, van canviant.

Què comporta trobar-se bonys en les mames?

Moltes infeccions poden causar bonys en les mames, entre elles el càncer, és a dir que molt sovint sorgeixen bonys, o la mateixa dona creu que és un bony quan és una cosa natural. Amb el que volem arriba amb això, és que si et trobes un bony en les mames, no t’alteris, pot ser normal, però si ets una dona de patir molt o que no estàs segura si no tens proves, pots anar a fer una mamografia en un metge especial, o si no saps cap lloc on en facin, pots anar perfectament al cap i allà t’informaran amb exactitud i et resoldran qualsevol dubte que tinguis.

ENTREVISTA A: GEMMA ELIAS

Si cliqueu a la imatge, us portarà a una entrevista a YouTube feta per nosaltres

En aquest reportatge entrevistem a Gemma Elias, la directora de l’Escola Tecnos de Terrassa. Fa 18 anys li van diagnosticar un càncer de mama. Al principi es va espantar, ja que tenia dues filles petites, però va decidir enfrontar-se a la malaltia amb positivitat per acabar vencent-la. En aquesta entrevista li preguntem sobre el seu tractament, el seu entorn i les seves ganes de vèncer el càncer.

TRACTAMENTS 

El tractament depèn molt del tipus de càncer i l’estadi que es trobi. S’acostuma a rebre més d’un tractament

Cirurgia: Una operació en la qual els metges tallen el teixit que està afectat pel càncer.

Quimioteràpia: S’usen medicaments especials per a reduir o matar les cèl·lules canceroses. Aquests medicaments poden ser pastilles, medicaments que s’injecten a les venes, o a vegades els dos.

Teràpia hormonal: Impedeix que les cèl·lules canceroses obtinguin les hormones que necessiten per al seu creixement.

Teràpia biològica: Treballa amb el sistema immunitari del seu cos per ajudar a combatre les cèl·lules canceroses o a controlar els efectes secundaris que causen altres tractaments. 

Radioteràpia: S’usen raigs d’alta energia (similars als raigs X) per matar les cèl·lules canceroses.

COM AFECTA LA COVID-19 ALS PACIENTS AMB CÀNCER?

La covid-19 ha provocat que tot els pacients amb càncer de mama tinguin molt més risc de morir, ja que el seu sistema immune està molt debilitat. També, per culpa d’aquest virus, molts països han interromput els seus programes de cribratge de càncer de mama. Per qui no ho sàpiga, el cribratge del càncer és un intent de prevenir el càncer o de diagnosticar-lo en les seves etapes inicials.

ELS HOMES TAMBÉ TENEN CÀNCER DE MAMA

Hi ha gent que pensa que el càncer de mama només afecta a les dones però a prop d’1 de cada 100 casos de càncer de mama en els Estats Units es diagnostica en un home. Els tipus de càncer de mama més comuns en els homes són els mateixos tipus que es troben a les dones: Carcinoma ductal infiltrant, Carcinoma lobulillar infiltrant i el Carcinoma ductal in situ. Els símptomes i els factors de risc del càncer de mama masculí i el femení són bastant similars 

COMPRESES AUSONIA COL·LABORA EN LA INVESTIGACIÓ

La marca de compreses Ausonia ha fet una col·laboració amb la Fundació de la Investigació del Càncer de Mama. Aquesta col·laboració té la finalitat d’investigar noves teràpies per tractar alguns tipus de tumors que encara no tenen tractament o no és el més adequat. També vol investigar la relació entre envelliment prematur de les cèl·lules en aquesta malaltia. 

Com col·laborar?

Per cada envàs que compris i inclogui el logotip de AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer) Ausonia farà una donació a aquesta associació per permetre el finançament de la investigació del càncer de mama. La donació per cada envàs és de 0,06 € que equival al cost d’un minut d’investigació sobre el projecte.

ENTREVISTA A: JÚLIA JUNCADELLA

Si cliqueu a la imatge, us portarà a una entrevista a YouTube feta per nosaltres

A la tieta de la Júlia Juncadella fa més o menys 1 any li van diagnosticar càncer de mama. La familiar, principalment estava preocupada, ja que la pacient tenia alts i baixos, però a mesura que passava el temps, es va anar tranquil·litzant, ja que es va recuperar i finalment. A l’entrevista parlem del seu estat d’ànim i del seu entorn famliliar.

ENQUESTA

Ens hem proposat de fer una enquesta per saber fins a on està implicat aquest càncer en les nostres vides, ja que ho està més del que creiem i perquè la gent no s’ho prengui com a un joc. Aquesta enquesta, tracta d’una simple pregunta, “Tens, o has tingut mai algun conegut amb càncer de mama?”. Hem fet arribar aquesta enquesta a tota l’ESO, ja que com a més persones arribi, més reals són els resultats. Els resultats obtinguts són que el 45,9% de gent té almenys un conegut amb càncer.

CONCLUSIÓ

En aquest reportatge, hem pogut observar que el càncer de mama és un càncer cada cop més comú entre les dones, i que el tractament es fa menys agressiu. També veiem que el càncer de mama, és possible que afecti els homes tot i que no és freqüent. Finalment hem tingut el plaer de comptar amb l’entrevista d’una persona afectada per aquesta gran malaltia, amb una familiar i amb un tant per cent de persones que coneixen a algú amb el càncer.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR…

Preguntes freqüents:

  1. El meu càncer es pot heretar? 

Sí, el càncer i es pot heretar, però només en el petit percentatge de 5% i el 10%.

  1. Em faran una mastectomia? 

La mastectomia no sempre és necessària i, en cas de ser-ho, avui comptem amb quatre tipus, en funció de les característiques de cada tumor. El diagnòstic precoç també ha contribuït al fet que els tractaments siguin cada vegada menys invasius i les cirurgies menys agressives.

  1. Quan he de plantejar la reconstrucció? 

La reconstrucció mamària no és un caprici estètic, ni un perill innecessari, una de les finalitats que té és restaurar la imatge corporal de la dona, el que ajuda a enfrontar-se de forma més positiva a la malaltia. 

  1. Em caurà el pèl? 

Sol ocórrer al voltant de les tres setmanes de l’inici del tractament i pot afectar celles, pestanyes, pèl axil·lar i públic i, en alguns casos, a les ungles.

  1. Podré tenyir-me el cabell quan torni a sortir? 

El pèl torna a créixer entre dos i tres mesos després d’haver finalitzat el tractament. La majoria de les vegades el pèl és més dens, arrissat i canós que abans del tractament, i es pot tenyir, encara que en els primers mesos s’ha d’evitar l’ús de tints que continguin amoníac.

  1. Quina és l’alimentació més adequada durant el tractament? 

Beure molta aigua durant el dia és fonamental en la dieta de la pacient de càncer de mama, ja que els diferents tractaments poden provocar deshidratació. La resta de la dieta no ha de ser especialment diferent de l’anterior al tractament mentre formin part d’una alimentació sana i equilibrada, rica en fruites, verdures i peix. Els aliments més recomanables són: llegums, verdures cuites, cereals, fruites, productes lactis i fibra. S’ha d’evitar el tabac i l’alcohol, així com la sal i els greixos.

  1. Puc fer exercici físic?

Els tractaments provoquen efectes adversos en l’àmbit muscular i osteoarticular. Per combatre’ls, és recomanable l’exercici físic aeròbic i continuat, així com acudir a un fisioterapeuta especialitzat en l’àmbit de l’oncologia.

Júlia Juncadella, Mar Matarín i Núria Fontanet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *